Naaktstrand Breskens Groede


Kaart  Gastenboek  Terug

Breskens ligt in Zeeuws-Vlaanderen, aan de monding van de Westerschelde. Voor de opening van de Westerscheldetunnel in 2003, was hier het autoveer Vlissingen-Breskens. Het veer is nu alleen bestemd voor voetgangers en fietsers. Vanaf Breskens heeft men een prachtig uitzicht over de Westerschelde op de overkant: Vlissingen.

Zeeuws-Vlaanderen beschikt over circa 15 km Noordzeestrand. Deze stranden behoren tot de schoonste en groenste stranden van Nederland. Slechts op een klein gedeelte van het strand bij Breskens is naaktrecreatie toegestaan. Het naaktstrand trekt ook veel bezoekers uit BelgiŽ, dat slechts beschikt over ťťn klein naaktstrand bij Bredene.

Momenteel liggen er plannen om het gebied ter hoogte van het naaktstrand opnieuw te gaan inrichten. Een groot gedeelte van de achtergelegen polder, wordt natuurgebied met recreatieve voorzieningen zoals een hotel en ongeveer 400 recreatieverblijven. Door deze plannen komt naaktrecreatie op de huidige locatie onder druk te staan. Een groep verontruste naaktrecreanten heeft actie gevoerd tegen een mogelijke verplaatsing van het naaktstrand. (zie ook bij nieuws). Meer informatie over het project Waterdunen, is te vinden op de site van de gemeente Sluis.

De versterking van de kust, oorspronkelijk ook onderdeel van het project Waterdunen, is in het najaar van 2009 uitgevoerd en is op dit moment (mei 2010) vrijwel voltooid. Het strand ziet er compleet anders uit! Het kleine strandpaviljoen Toco Loco stond voorheen in de duinen en komt nu op het strand op palen te staan. De lage duintjes op het strand, een natuurlijke beschutting tegen de wind, zijn verdwenen. Het Duingebied dat vrijwel nog vrijwel onbegroeid, is niet toegankelijk. Het strandpaviljoen "Palm Beach" komt nu aan de zuidwestzijde van het naaktstrand te staan en heeft een andere naam gekregen; het heet nu Beachhouse 25. Door het ophogen van het strand zijn ook de palenrijen voor een deel onder het zand verdwenen. Volgens het Projectbureau Zwakke Schakel West Zeeuws-Vlaanderen is het strand circa 7000 m2 groter geworden.

Naaktrecreatie is toegestaan tussen palenrij 20 en 23, dit gebied is met borden aangegeven. Op het naaktstrand staat het kleine strandpaviljoen "Toco Loco" (met toiletten en douche). Bij onvoldoende drukte is de kiosk ook vaak gesloten. Op 120 meter vanaf het naaktstrand staat het strandpaviljoen "Beachhouse 25".

Er is geen direct badtoezicht. Zwem niet te dicht bij de golfbreker palen. Voor informatie over de actuele zwemwaterkwaliteit kijk op de site van de Provincie Zeeland.


Op dit moment is de waterkwaliteit goed, er kan worden gezwommen.
Het naaktstrandje heeft een eigen officiŽle zwemwaterlocatie: Nieuwesluis, overgang 't Poldertje. Voor uitgebreide informatie over deze zwemwaterlocatie, kijk op de site van zwemwater.nl.

Honden zijn aangelijnd toegestaan.


Getij: Breskens Groede
24-08-2019
02:05      LW  -166 cm
08:19      HW   173 cm
14:30      LW  -138 cm
20:56      HW   163 cm

Terug