Naaktstrand Groene Ster


Kaart  Gastenboek  Terug

De Groene Ster is een recreatiegebied, van circa 1000 hectare, aan de oostzijde van Leeuwarden. Op een gedeelte van de Groene Ster is sinds 1980 naaktrecreatie toegestaan. Bij de herinrichting van de Groene Ster in 1995 is gekozen voor een veel grotere, meer open en centraal gelegen locatie.

In het najaar van 2008 kwam de gemeente Leeuwarden met het plan de Groene Ster alweer opnieuw te gaan inrichten. Het accent bij deze herinrichting ligt op het verbeteren van de zwemwaterkwaliteit, door de oevers met veel riet te beplanten. Het huidige naaktstrandje zou moeten verdwijnen, omdat het zwemwater niet meer toegangelijk is door de aanplant van riet. Als alternatief kwam de gemeente met een piepkleine, onaantrekkelijke locatie in een bosrijke omgeving. Door de vele protesten van de bezoekers, gesteund door de NFN, mag het naaktstrandje op de huidige locatie blijven. Uit eerste gesprekken met de gemeente is gebleken dat het naaktstrandje compleet opnieuw zal worden ingericht. Voor meer informatie kijk op de site van het naaktstrandje.

Het huidige naaktstrandje ligt op een eiland van ongeveer 3,5 hectare. Het gebied ten zuiden van het wandelpad is het officiŽle naaktstrand. Op het overige deel wordt naaktrecreatie gedoogd. Het naaktstrandje heeft zowel ligweiden als zandstranden. Op het naaktstrandje is een (mobiel)toilet aanwezig, verder zijn er geen voorzieningen. Op circa 700 meter afstand is een kiosk (zomers dagelijks geopend!).

Het zwemwater is door de langzaam aflopende bodem (0 - 2,50 meter diep) ook geschikt voor minder geoefende zwemmers. Er is geen afgezet zwemgedeelte voor kinderen. Het doorzicht van het zwemwater is beperkt door de veenachtige ondergrond. Informatie over de actuele zwemwaterkwaliteit is te vinden op de site van de Provincie Frysl‚n.


Op dit moment is de waterkwaliteit goed, er kan worden gezwommen.
De dichtstbijzijnde officiŽle zwemwaterlocatie is Lytse Wielen op 450 meter afstand. Voor uitgebreide informatie over deze zwemwaterlocatie, kijk op de site van zwemwater.nl.

Honden zijn niet toegestaan.

Terug