Naaktstrand Groene Ster


Kaart  Gastenboek  Terug

De Groene Ster is een recreatiegebied, van circa 1000 hectare, aan de oostzijde van Leeuwarden. Sinds 1980 is op een gedeelte van de Groene Ster naaktrecreatie toegestaan. Bij de herinrichting van het gebied in 1995 is het gedeelte voor naaktrecreatie verplaatst naar een eilandje, dat aan twee zijden via bruggen toegankelijk was. Naaktrecreatie was officieel toegestaan op een gedeelte van het eiland, maar in de loop der jaren werd het gehele eilandje gebruikt door de naaktrecreanten. In het najaar van 2008 kwam de gemeente Leeuwarden met het plan de Groene Ster alweer opnieuw te gaan inrichten. Het accent bij deze herinrichting ligt op het verbeteren van de zwemwaterkwaliteit, door de oevers met veel riet te beplanten. Het huidige naaktstrandje zou moeten verdwijnen, omdat het zwemwater niet meer toegankelijk is door de aanplant van riet. Als alternatief kwam de gemeente met een piepkleine, onaantrekkelijke locatie in een bosrijke omgeving. Door de vele protesten van de bezoekers, gesteund door de NFN, mag het naaktstrandje op de huidige locatie blijven.

Het nieuwe naaktstrandje. Bron: Inrichtingsplan 2010 (Kleine) Wielengebied en Groene Ster.

September 2012 begon de herinrichting en ging het naaktstrandje volledig op de schop. Het eilandje werd aan de oost- en westzijde verbonden met een dam. Over deze dam loopt nu een nieuw fietspad. Alle bosschages zijn weggehaald. Het nieuwe naaktstrandje is veel kleiner geworden en wordt door een aardenwal en sloot afgescheiden van het achterliggende nieuwe fietspad. Enkele bomen zijn verplant, zodat er (beperkte) schaduwrijke plekken aanwezig zijn. Helaas doen de bomen het niet erg goed, twee bomen zijn dood en de rest staat er ook niet florissant bij.

Aan de waterkant is een zandstrand aanwezig. Verder zijn er ligweiden. Ook de flauwe helling van de aardenwal kan aan de strandzijde als ligweide worden gebruikt.

Begin 2013 maakte de STOWA (St. Toegepast Onderzoek Waterbeheer) een filmpje over de herinrichting.

Op het naaktstrandje zijn verder geen voorzieningen aanwezig. Op circa 700 meter afstand is een kiosk (zomers dagelijks geopend). Hier zijn ook toiletten aanwezig.

Het zwemwater is door de langzaam aflopende bodem (0 - 2,00 meter diep) ook geschikt voor minder geoefende zwemmers. Er is geen afgezet zwemgedeelte voor kinderen. Het doorzicht van het zwemwater is beperkt door de veenachtige ondergrond


Het zwemseizoen is momenteel gesloten, vanaf 1 mei wordt de zwemwaterkwaliteit weer gecontroleerd.

Honden zijn niet toegestaan.

Terug