Naaktstrand Hoek van Holland


Kaart  Gastenboek  Terug

Hoek van Holland is de badplaats van Rotterdam, zeker nu, met het (tijdelijk) verdwijnen van het strand op de maasvlakte, door de aanleg van de Tweede Maasvlakte. De ligging van het strand is uniek aan het begin de Nieuwe Waterweg, de poort van Rotterdam. Op mooie zomerse dagen is het zeer druk op de Maasdijk(N220), de enige ontsluitingsweg vanuit Rotterdam naar Hoek van Holland. Op een strandgedeelte tussen de strandopgangen Stuifkenszand en Vlugtenburg vindt sedert 1975 naaktrecreatie plaats.

In de winter van 2008 heeft de Combinatie Delflandse Kust in opdracht van Rijkswaterstaat, het strand in Hoek van Holland opgespoten met zand. Met het opgespoten zand is een nieuw strand en een nieuw duingebied aangelegd. De nieuwe duinenrij is op ongeveer 80 meter voor de bestaande duinen aangelegd, waardoor er tussen de duinen een soort vallei is ontstaan. Aan de zeezijde is het duin met helmgras beplant. Het nieuwe duingebied met de vallei heeft een natuurbestemming en is niet toegankelijk voor recreanten.

Voor het naaktstrand heeft deze versterking van de kust en de aanleg van het natuurgebied grote gevolgen. Het strandpaviljoen Liberty is door Rijkswaterstaat opgekocht en gesloopt. De strandtent aan de zijde van strandopgang "Vlugtenburg" is verdwenen. Ook de bij velen zeer geliefde naaktrecreatie in de voorste duinen behoort tot het verleden. Het nieuwe duingebied is met prikkeldraad afgerasterd. Wel vindt nog naaktrecreatie plaats in het oude duingebied. Door de ophoging van het strand zijn de strekdammen onder het zand verdwenen. Aan de zuidzijde is vlak voor het naaktstrand, een aantal strandslaaphuisjes geplaatst. Het is de bedoeling dat ook 20 strandslaaphuisjes op het naaktstrand zullen worden geplaatst.

Naaktrecreatie is toegestaan tussen paal 116,12 en 116,62. Het gebied waar naaktrecreatie is toegestaan, staat met borden aangegeven. Naaktrecreatie in de duinen is niet meer toegestaan. Aan de zuidzijde staat een toiletgebouw, verder zijn op het naaktstrand zijn geen voorzieningen aanwezig. Aan de zuidzijde, bij de strandopgang, staat het strandpaviljoen Jan Patat. Bij de noordzijde staat op slechts 150 meter afstand het strandpaviljoen Elements Beach.

Het zwemwater wordt door een steilere bodem sneller diep dan voorheen. De ís-Gravenzandse Reddingsbrigade houdt dit jaar verscherpt toezicht in verband met de gewijzigd situatie en kan bij gevaarlijke zee delen afzetten. Op het naaktstrand is overigs geen direct badtoezicht. De dichtstbijzijnde strandpost bevindt zich bij de strandopgang "Vlugtenburg", op ongeveer 400 meter vanaf de noordgrens. Voor informatie over de actuele zwemwaterkwaliteit kijk op de site van de Provincie Zuid-Holland.


Op dit moment is de waterkwaliteit goed, er kan worden gezwommen.
De dichtstbijzijnde officiŽle zwemwaterlocatie is Hoek van Holland op 1400 meter afstand. Voor uitgebreide informatie over deze zwemwaterlocatie, kijk op de site van zwemwater.nl.

Honden zijn niet toegestaan.


Getij: Hoek van Holland
19-06-2019
00:35      LW  -68 cm
04:46      HW   126 cm
13:00      LW  -53 cm
17:11      HW   109 cm

Terug