Naaktstrand Canadameer Appelscha


Kaart  Gastenboek  Terug

21-09-2010: De politie controleert met mooi weer regelmatig langs de plas. Naaktrecreanten worden verzocht om iets aan te trekken. Het lijkt dat hiermee, een einde is gekomen aan het gedoogbeleid op het piepkleine naaktstrandje. Deze site is van mening dat het hier beschreven (weinig aantrekkelijke) strandgedeelte geschikt is voor ongeklede recreatie. Veel beter zou het zijn dat de gemeente Ooststellingwerf een aantrekkelijker gedeelte aan deze prachtige plas zou aanwijzen als geschikt voor naaktrecreatie.

Aan de rand van het Drents-Friese Wold ten westen van Appelscha ligt de voormalige zandwinplas het Canadameer. De officiŽle benaming van de plas is het Aekingermeer. Aan de zuid westzijde van de plas wordt op een zeer beperkt gedeelte naaktrecreatie gedoogd.

Rondom de gehele plas ligt, vrijwel direct langs het water een voetpad. Op een klein gedeelte, dat niet direct zichtbaar is vanaf het voetpad, is enige ruimte voor naaktrecreatie. Ook vanaf de overzijde van de plas ligt het naaktstrandje enigszins verscholen achter een klein eilandje in de plas.

Het naaktstrandje is alleen zomers bij een droge periode toegankelijk; bij een hoge waterstand van de plas staat het gebied en ook het voetpad, namelijk regelmatig onderwater. De smalle oever wordt gebuikt als ligweide. Er is geen zandstrand aanwezig. Op het naaktstrandje zijn geen voorzieningen aanwezig.

Het zwemwater is zeer helder en heeft een langzaam aflopende bodem. Aan het begin is nog veel plantengroei aanwezig. Er is geen afgebakend zwemgedeelte. Het water is over een groot gedeelte slechts 1,0 meter diep. In het midden is de plas circa 40 meter diep. Voor de actuele informatie over de waterkwaliteit kijk op de


Op dit moment is de waterkwaliteit goed, er kan worden gezwommen.
Het naaktstrandje heeft een eigen officiŽle zwemwaterlocatie: Cannadameer. Voor uitgebreide informatie over deze zwemwaterlocatie, kijk op de site van zwemwater.nl.

Honden zijn niet toegestaan.

Terug