Naaktstrand Zandvoort


Kaart  Gastenboek  Terug

Op 18 juni 1975, besloot de gemeenteraad van Zandvoort op een strandgedeelte van 2500 meter aan de zuidzijde (tussen paal 68,5 en 71) van Zandvoort naaktrecreatie toe te staan. Later werd het naaktstrand 500 meter uitgebreid in de richting van Zandvoort. Het naaktstrand van Zandvoort is het meest bezochte naaktstrand van Nederland. Toch biedt het 3000 meter lange naaktstrand, voorbij de strandpaviljoens ook voldoende rust.

Naaktrecreatie is toegestaan tussen paal 68 en 71. Dit gebied is met borden aangegeven. Op drukke stranddagen wordt al ruim voor het officiŽle begin van het naaktstrand naakt gerecreŽerd. Aan het begin van het naaktstrand staan 5 strandpaviljoens op hoge zandbanketten. Het strand is ter plaatse van de strandpaviljoens erg smal bij hoogwater. Bij de strandpaviljoens zijn strandbedjes te huur. Op het terras bij strandpaviljoen "Azzurro", †Ajuma (voorheen Maribaya) en "South Beach" is bloot niet toegestaan; dus de echte naturist heeft daar niets te zoeken.

In 2011 is het circa 100 meter lange strandgedeelte tussen strandpaviljoen "Paal 69" en "Azzurro", aangewezen als officieel kitesurfgebied. Vanuit strandpaviljoen "Paal 69" geeft De Kiteschool kitesurflessen en "Azzurro" heeft een eigen kiteschool. Als er wordt gekite geldt er in dit gebied een zwemverbod.mBuiten het strandseizoen (1 oktober tot 15 april) is het gehele naaktstrand kitesurfgebied. Begin 2013 is tussen strandpaal 70 en 73 het project Noordvoort gerealiseerd. Op een aantal plekken is in de rechte met helmgras begroeide zeereep de verstuiving weer opgang gebracht, zodat er een natuurlijke, geleidelijke overgang ontstaat van zee naar duinen. Op het strand zelf is er niets veranderd, hier kan normaal worden gerecreŽerd. Bij paal 72 is een uitzichtpunt gemaakt van het zand dat is vrijgekomen bij de vergraving van de bestaande duinenrij. Aan de zuidzijde (paal 71) is een rustig strand gedeelte waar ook veel naaktrecreatie voorkomt. Voor de inkrimping van het naaktstrand van Noordwijk, Langevelderslag was dit gebied (op uitzondering van een 500 lange textielstrook) ook naaktstrand. Een naturistische wandeling van Zandvoort naar de Langevelderslag kan nog steeds worden gemaakt.

Op het naaktstrand is geen direct badtoezicht. De dichtstbijzijnde reddingspost staat op 1100 meter vanaf†noordgrens.


Op dit moment is de waterkwaliteit goed, er kan worden gezwommen.
De dichtstbijzijnde officiŽle zwemwaterlocatie is Zandvoort op 2200 meter afstand. Voor uitgebreide informatie over deze zwemwaterlocatie, kijk op de site van zwemwater.nl.

Honden zijn niet toegestaan.


Getij: Zandvoort
20-06-2018
04:56      LW  -94 cm
09:36      HW   105 cm
17:35      LW  -72 cm
22:09      HW   72 cm

Terug