Naaktstrand Bergen aan Zee


Kaart  Gastenboek  Terug

De badplaats Bergen aan Zee, ligt midden in een uitgestrekt natuurgebied. Aan de noordzijde liggen de Schoorlse Duinen met veel bossen en aan de zuidzijde ligt het Noordhollands Duinreservaat. Per auto is de badplaats alleen bereikbaar via de Zeeweg, die leidt door het prachtige beboste natuurgebied. De grote toeristische attractie van Bergen aan Zee is, naast het strand en de natuur, het Zee Aquarium.

Aan de noordzijde van Bergen aan Zee, achter de Schoorlse Duinen ligt het naaktstrand. Naaktrecreatie is officieel toegestaan tussen paal 31,50 en 29,50. Op het strand is het gebied aangegeven met een roze gekleurde strandpaalkop. Sinds dit jaar is het naaktstrand ook aangegeven met borden. Aan de kant van Bergen staat het begin van het naaktstrand aangegeven ongeveer 50 meter na het strandpaviljoen, terwijl het officieel 450 meter verderop zou moeten beginnen.

Het gebied tussen strandpaal 31,50 en 32,25 (nu aangegeven als activiteitenstrand), maakte al decennia deel uit van het naaktstrand, maar is sedert 2010 officieel geen onderdeel meer van het naaktstrand. In de praktijk wordt op dit gedeelte gewoon naakt gerecreŽerd en is het juist het drukste deel van het naaktstrand. Op dit deel staat een strandpaviljoen. Het strandpaviljoen bij paal 32 heeft sinds 2016 een nieuwe eigenaar en deze heeft met ingang van 2017 de naam gewijzigd in strandpaviljoen "Witte" (voorheen "Uit de kunst"). Op het terras is naaktrecreatie niet toegestaan. De nieuwe eigenaar wil geen naaktrecreatie in de nabijheid van het strandpaviljoen en spreekt blote recreanten hierop aan en dreigt, als ze blijven liggen, met de hoge boetes die de politie zou uitdelen.

Deze site is van mening dat het gebied rondom het strandpaviljoen zijn geschiktheid voor naaktrecreatie in de loop van der jaren voldoende heeft bewezen. De nieuwe eigenaar kon bij de overname van het paviljoen op de hoogte zijn van deze situatie. Bezoekers van het paviljoen, vaak naaktrecreanten, worden sowieso al geconfronteerd met bloot op het strand. De nieuwe eigenaar kan beter op zijn site de huidige situatie vermelden in plaats van als een soort "Gendarme De Saint Tropez" zijn (potentiŽle) gasten te verjagen.

Op het strand is geen direct badtoezicht, de dichtstbijzijnde strandwachtpost staat bij strandslag 24.


Op dit moment is de waterkwaliteit goed, er kan worden gezwommen.
De dichtstbijzijnde officiŽle zwemwaterlocatie is Bergen aan Zee op 850 meter afstand. Voor uitgebreide informatie over deze zwemwaterlocatie, kijk op de site van zwemwater.nl.

Honden zijn aangelijnd toegestaan.


Getij: Bergen aan Zee
20-06-2018
05:14      LW  -91 cm
10:04      HW   91 cm
19:21      LW  -89 cm
22:39      HW   55 cm

Terug