Naaktstrand Bergen aan Zee


Kaart  Gastenboek  Terug

De badplaats Bergen aan Zee, ligt midden in een uitgestrekt natuurgebied. Aan de noordzijde liggen de Schoorlse Duinen met veel bossen en aan de zuidzijde ligt het Noordhollands Duinreservaat. Per auto is de badplaats alleen bereikbaar via de Zeeweg, die leidt door het prachtige beboste natuurgebied. De grote toeristische attractie van Bergen aan Zee is, naast het strand en de natuur, het Zee Aquarium.

Aan de noordzijde van Bergen aan Zee, achter de Schoorlse Duinen ligt het naaktstrand. Naaktrecreatie is officieel toegestaan tussen paal 31,50 en 29,50. Op het strand is het gebied aangegeven met een roze gekleurde strandpaalkop. Sinds 2017 is het naaktstrand ook aangegeven met borden. Aan de kant van Bergen staat het begin van het naaktstrand aangegeven ongeveer 50 meter na het strandpaviljoen, terwijl het officieel 450 meter verderop zou moeten beginnen.

Het gebied tussen strandpaal 31,50 en 32,25 en grenzend aan het Stille strand (nu aangegeven als activiteitenstrand), maakte al decennia deel uit van het naaktstrand, maar is sedert 2010 officieel geen onderdeel meer van het naaktstrand. In de praktijk wordt op dit gedeelte gewoon naakt gerecreŽerd en is het juist het drukste deel van het naaktstrand. Na een poging van de uitbater van paviljoen de "Witte" in 2017 om naaktrecreatie rondom het strandpaviljoen tegen te gaan, vindt de gemeente Bergen dit gebied nu ook geschikt voor naaktrecreatie en zal hier niet meer handhaven.

Op dit deel staat bij paal 32 het strandpaviljoen Noorderlicht (tot 2016 strandpaviljoen "Uit de kunst" en vanaf 2017 strandpaviljoen "Witte"). Volgend jaar zal er een geheel nieuw paviljoen worden gebouwd. Op het terras is naaktrecreatie niet toegestaan.

Op het strand is geen direct badtoezicht, de dichtstbijzijnde strandwachtpost staat bij strandslag 24 op 650 meter vanaf de noordzijde


Op dit moment is de waterkwaliteit goed, er kan worden gezwommen.
De dichtstbijzijnde officiŽle zwemwaterlocatie is Bergen aan Zee op 850 meter afstand. Voor uitgebreide informatie over deze zwemwaterlocatie, kijk op de site van zwemwater.nl.

Honden zijn aangelijnd toegestaan.


Getij: Bergen aan Zee
24-08-2019
06:04      LW  -70 cm
10:25      HW   82 cm
18:24      LW  -56 cm
23:10      HW   70 cm

Terug