Naaktstrand Larserbos


Kaart  Gastenboek  Terug

Let op, sinds juni 2012 is de beheerder (Flevo-landschap) van mening dat naaktrecreatie in strijd is met de huisregels. Lees verder... Ten zuidoosten van Lelystad, vlak bij het vliegveld, ligt het 350 hectare grote Larserbos. In het vrij rustige bos, met twee bungalowparken, zijn vele wandel- en fietsmogelijkheden. Langs de westzijde van het bos loopt de Larservaart, met ter plaatse van het bos een brede vrij ondiepe maar bevaarbare kom. De diverse bosmeertjes in het gebied, staan in directe verbinding met de Larservaart, maar zijn niet bevaarbaar. Aan deze bosmeertjes ligt een aantal strandjes, waarvan op het laatste, meest noordelijke strandje al sinds 1985 naaktrecreatie wordt gedoogd.

Sinds de MKZ-crisis in 2001 is het parkeerterrein vlakbij het strandje afgesloten, maar er kon nog wel in het bos worden geparkeerd. Dit jaar (2012) is een nieuw parkeerterrein bij de ingang van het Larserbos aangelegd. Het bos is afgesloten door een hek voor het autoverkeer. Bezoekers met de auto moeten nu ongeveer 300 meter extra lopen (totaal 1200 meter).

Het gebied waar naaktrecreatie plaatsvindt, heeft een natuurfunctie en is dan ook niet ingericht voor strandrecreatie. Er staan geen borden die het gebied markeren. Het strandje, een open plek in het bos, dreigt door weinig onderhoud steeds verder dicht te groeien. Zo is het bosmeertje vanaf het naaktstrandje nauwelijks meer zichtbaar.

Het zandstrand, dat vroeger jaarlijks werd omgeploegd, is nu bijna volledig overgroeid met wild gras. Op het naaktstrandje en ook in de directe omgeving, zijn geen voorzieningen aanwezig. Door ligging dichtbij Lelystad Airport, zijn vrijwel continu vliegtuigen te horen.

Er is geen officiële zwemplaats aanwezig, zodat de waterkwaliteit hier niet wordt gecontroleerd. Het zwemwater is alleen op één plaats bereikbaar via een smalle opening in het riet. Het zwemwater, met een langzaam aflopende bodem, is maximaal 1,50 meter diep en heeft een modderige ondergrond. Ook bevinden zich veel plantenresten in het water.


Op dit moment is de waterkwaliteit goed, er kan worden gezwommen.
Voor meer informatie over de zwemwaterkwaliteit kijk op de site van de . Kijk bij de zwemwaterlocatie: .

Honden zijn aangelijnd toegestaan.

Terug