Naaktstrand Berendonck


Kaart  Gastenboek  Terug

De Berendonck, tussen Nijmegen en Wijchen, is een recreatiegebied van circa 170 hectare dat in 1976 is aangelegd. Aan de noordzijde van de 45 hectare grote recreatieplas bevindt zich een strand van 3 hectare met kiosk, toiletgebouwen en speeltoestellen. Aan deze zijde bevinden zich de parkeerterreinen. Verdere voorzieningen in het gebied zijn onder andere een 18 holes golfbaan een duikstek en een waterskicentrum.

In het gebied is tot op heden geen officieel gedeelte voor naaktrecreatie aangewezen, maar op een drietal open plekken op de beboste landtongen aan de zuidzijde van de plas vindt al sedert de aanleg van de Berendonck naaktrecreatie plaats. Voor de bereikbaarheid kijk op de routepagina.

Vanaf 2009 heeft Leisurelands, de eigenaar van het recreatiegebied Berendonck, gezocht naar mogelijkheden om extra inkomsten uit het gebied te genereren, om zo de voorzieningen in het gebied op peil te kunnen houden. Uiteindelijk is gekozen voor de vestiging van een groot saunacomplex aan de oostzijde van de plas.

Met de komst van het saunacomplex dat medio 2019 de deuren moet openen, worden grote delen van het gebied opnieuw ingericht, met ook ruimte voor een officieel naaktstrand. Het officiŽle naaktstrand komt op de eerste landtong (vanaf de A73) te liggen, dat nu al min of meer fungeert als familie strandje. Op dit moment is er verder nog geen informatie beschikbaar over de exacte inrichting van het naaktstrandje, maar de NFN en ook de vaste bezoekers zijn hierover in overleg met Leisurelands. Bij het doodlopen fietspad naar het naaktstrandje staat al een bord waarop verwezen wordt naar het naaktstrandje. Waarschijnlijk wordt dit jaar (2018) niet meer met de herinrichting gestart.

Het huidige gebied is aan deze zijde niet ingericht voor strandrecreatie, het bestaat voornamelijk uit bebossing met enkele grasveldjes op een 3 tal landtongen. Er is geen zandstrand aanwezig. Op de meest oostelijke landtong bevindt zich de grootste zonneweide. Hier is min of meer het familiestrand. Alleen dit grasveldje wordt incidenteel gemaaid. De overige gebieden waar naakt wordt gerecreŽerd is gescheiden door het water en kan alleen via het fietspad worden bereikt. Op het naaktstrandje zijn geen voorzieningen aanwezig.

Het naaktstrandje heeft een eigen (besloten) Facebook groep 'Vriendengroep de Blote Beer', met de meest actuele informatie. Verder is deze groep bedoeld om bezoekers te betrekken bij de herinrichting van het naaktstrandje.

Het zwemwater is bij het familie strandje goed bereikbaar. De vaste bezoekers hebben hier een leuning gemaakt om zo het in- en uitstappen te vergemakkelijken. Op andere plaatsen is het zwemwater bereikbaar via smalle openingen in de bosschages. Het zwemwater is helder en wordt snel diep. Er is geen afgebakend zwemgedeelte.


Het zwemseizoen is momenteel gesloten, vanaf 1 mei wordt de zwemwaterkwaliteit weer gecontroleerd.

Honden zijn niet toegestaan.

Terug