Naaktstrand Bisonbaai


Kaart  Gastenboek  Terug

Het natuurgebied de Gelderse Poort ligt aan de oostzijde van Nijmegen in het stroomgebied van de Waal. Het gebied van de Gelderse Poort loopt door tot iets over de grens met Duitsland. In dit gebied liggen verschillende polders, waaronder de Ooijpolder dichtbij Nijmegen. In het buitendijkse deel van deze polder, vlak tegen de Waal aan, ligt het voormalig zandwingat de Bisonbaai. Tot in de jaren vijftig van de vorige eeuw werd hier zand en grind gewonnen en had de plas een openverbinding met de Waal. De oorspronkelijke eigenaar had plannen om van de Bisonbaai een recreatieplas te maken. Omdat de gemeente niet meewerkte aan deze plannen, heeft hij het 123 hectare grote gebied rondom de plas verkocht aan Staatsbosbeheer. De Bisonbaai heeft nu niet meer een openverbinding met de Waal.

Het (natuur)gebied is niet ingericht voor strandrecreatie, er vindt begrazing plaats door Galloways runderen en Koniks paarden. Bij periodes met warm weer wordt de kudde Koniks paarden verplaatst naar het binnendijksgebied de Groenlanden, om zo ruimte te maken voor de duizenden bezoekers.

Aan de Bisonbaai vindt al meer dan 30 jaar naaktrecreatie plaats. Het gebied staat niet met borden aangegeven. Het eerste gedeelte dichtbij de dijk wordt gebruikt door textielrecreanten. Iets voorbij de bocht, aan de lange noordzijde van de plas begint het naturistische gedeelte, dat door loopt tot aan het einde van de plas. Aan de smalle westzijde wordt niet bloot gerecreŽerd. Door de vele bosschages is de zuidzijde ongeschikt voor strandrecreatie.

Het naaktstrandje bestaat uit ligweiden (weiland), er is geen zandstrand aanwezig. Wel is er een smalle zandstrook met veel stenen langs het water. Ook aan de achtergelegen strandjes aan de Waal vindt (beperkt) naaktrecreatie plaats. Op het naaktstrandje zijn geen voorzieningen. Wel staat vlakbij de toegang, aan de dijk, het Hotel - Cafť Oortjeshekken, met een gezellig terras.

De Bisonbaai is een officiŽle zwemplaats waarvan de waterkwaliteit regelmatig wordt gecontroleerd. Voor de actuele zwemwaterkwaliteit kijk op de site van de provincie Gelderland. Het zwemwater heeft een zeer snel aflopende bodem en heeft geen afgebakend gedeelte.

De achtergelegen Waal strandjes, is geen officiŽle zwemplaats, zodat de waterkwaliteit hier niet wordt gecontroleerd. Geadviseerd wordt om niet in de rivier te zwemmen, in de rivier staat namelijk altijd een sterke stroming van 5 Š 6 km per uur. De scheepvaart zorgt bovendien voor een extra gevaarlijke en verraderlijke stroming. Blijf met het zwemmen altijd tussen de kribben.


Op dit moment geldt er een waarschuwing, wegens een onveilige situatie..
Het naaktstrandje heeft een eigen officiŽle zwemwaterlocatie: Bisonbaai. Voor uitgebreide informatie over deze zwemwaterlocatie, kijk op de site van zwemwater.nl.

Honden zijn aangelijnd toegestaan.

Terug