Naaktstrand Wijthmenerplas


Kaart  Gastenboek  Terug

De Wijthmenerplas, ten zuidoosten van Zwolle, is in de jaren 70 ontstaan door zandwinning voor de bouw van dijken en wegen. Na de zandwinning is de plas ingericht als recreatiegebied met stranden en wandelpaden. Ook wordt de plas veel bezocht door vissers en duikers. Sinds 2009 worden er, buiten de schoolvakantieperiode, ook (muziek)evenementen gehouden aan de westzijde van de plas. Het naaktstrand is dan via een alternatieve route bereikbaar.

Als gevolg van het streven van de gemeente Zwolle de plas jaarrond meer te benutten, is er sinds eind 2015 een waterkabelskibaan gevestigd.

Gelukkig is de baan, dankzij de duikvereniging, een stukje opgeschoven in westelijke richting, zodat deze iets verder van het naaktstrandje af is komen te liggen.

Op een klein gedeelte aan oostzijde van de plas (circa 0,5 hectare) is naaktrecreatie toegestaan. Kijk op de route pagina voor de ligging en de bereikbaarheid van het naaktstrandje. Dit gebied voor naaktrecreatie staat aangegeven met borden. Bekijk hier het infobord op het naaktstrandje. Het naaktstrandje is door een bosschage afgeschermd van het naastgelegen textielstrand. Op het naaktstrandje is een klein zandstrand aanwezig, verder zijn er ligweiden met voldoende schaduwrijke plekken.

Het zwemwater heeft een langzaam aflopende bodem met een afgebakend gedeelte tot circa 1,0 meter diepte. De plas is circa 17 meter diep. Op het naaktstrandje zijn geen voorzieningen, wel is een toiletgebouw aanwezig op 120 meter afstand vanaf het naaktstrandje.


Het zwemseizoen is momenteel gesloten, vanaf 1 mei wordt de zwemwaterkwaliteit weer gecontroleerd.

Honden zijn niet toegestaan.

Terug