Naaktstrand Het Rutbeek


Kaart  Gastenboek  Terug

Het Rutbeek is een recreatiegebied van circa 120 hectare, ten zuidwesten van Enschede. In 1975 is gestart met de aanleg van Het Rutbeek als recreatiegebied, rondom een grillig gevormde voormalige zandwinplas. Het is nu een afwisselend gebied met bossen, een zwemplas met stranden en ligweiden, weilanden en recreatieve voorzieningen. Rondom de zwemplas zijn vijf verschillende stranden gesitueerd.

Aan de zuidwestzijde van de plas bevindt zich het gedeelte voor naaktrecreatie. Het gebied is met borden aangegeven. Ook staat het duidelijk op de bewegwijzering aangegeven. Rondom de plas bevindt zich een wandelpad. In 2009 is, ondanks verschillende protesten, over het naaktstrand een fietspad aangelegd.

Het naaktstrandje van 1,8 hectare, bestaat voornamelijk uit ligweiden, aan de waterkant is een klein zandstand aanwezig. Door de aanwezigheid van enkele vrijstaande bomen, zijn er ook op warme dagen, voldoende schaduwrijke plekken. Het terrein heeft ook een volleybalveld. Op het naaktstrandje staat een toiletgebouw met douche, verder zijn er geen voorzieningen.

Op het textielstrand (op ongeveer 1000 meter afstand) is een kiosk aanwezig. Bij de kunstskibaan en het duikcentrum is ook een restaurant aanwezig.

Het zwemwater heeft een afgebakend zwemgedeelte met een diepte van circa 0,50 meter. Hier buiten, loopt de bodem vrij snel af en heeft het zwemwater een diepte tot ongeveer 2,50 meter. Het gedeelte waarbinnen naakt mag worden gezwommen is ook met een drijflijn afgezet. Het zwemwater is helder en heeft voldoende doorzicht.


Het zwemseizoen is momenteel gesloten, vanaf 1 mei wordt de zwemwaterkwaliteit weer gecontroleerd.

Honden zijn niet toegestaan.

Terug