Naaktstrand Hoornse Plas


Kaart  Gastenboek  Terug

Het Hoornse Meer, aan de zuidzijde van Groningen, is ontstaan in de jaren zeventig door zandafgraving. Het zand werd gebruikt voor de aanleg van de A7 en voor de nieuwe woonwijk Corpus den Hoorn-Zuid. Als eerste werd (1971) begonnen met de aanleg van de zwemplas Hoornse Plas. In de jaren daarna werd het Hoornse Meer steeds groter en uiteindelijk werd het verbonden met het Paterswoldse Meer. Hierdoor ontstond een prachtig waterrecreatiegebied met een oppervlakte van circa 270 hectare. De Hoornse Plas, 20 hectare groot, is afgescheiden van het Hoornse Meer door een dam. Deze dam, de Nijdam, is ook onderdeel van de wandelroute rondom de Hoornse Plas. Eind 2012 wordt de dam verbreed voor de aanleg van een nieuw fietspad.

Op 19 mei 1977 werd naaktrecreatie, door het meerschap Paterswolde, aan de zuidzijde van de Hoornse Plas toegestaan. Bij de toegang staan borden met de tekst "vrije recreatie". Het naaktstrandje ligt voor het grootste gedeelte op het grondgebied van de provincie Drenthe.

Vooral de laatste paar jaar is er veel veranderd op het strandje. Het gedeelte ten zuiden van het wandelpad is veel opener geworden doordat alle bosschages zijn weggehaald en veel bomen zijn gekapt. De zuidgrens van het naaktstrandje wordt nu gevormd door een sloot met daar achter een aardenwal. Achter deze wal is een nieuw fietspad aangelegd.

Dit jaar (2012) heeft de Hoornse Plas een flinke opknapbeurt gekregen. Er is een nieuw zandstrandje aangelegd en het bestaande zandstrandje is vergroot. Het oude toiletgebouw is gesloopt en vervangen door een nieuw gebouw. De snackcontainer is verdwenen en daarvoor in de plaats staat nu, net buiten het naaktstrandje, een nieuwe kiosk. Het onverhard parkeerterrein vlakbij het strandje is verhard, zodat hier nu altijd kan worden geparkeerd.

Het wandelpad rondom de Hoornse Plas loopt ook over het naaktstrandje. Op mooie dagen is het hier dan ook druk met wandelaars. Sinds 2012 kunnen de wandelaars ook achter het naaktstrandje langs lopen, maar velen zullen de oude (kortere) route blijven gebruiken.

Fietsen moeten in de fietsenstalling worden geplaatst; deze mogen niet mee worden genomen tot op het strandje. Op het terrein zijn veel schaduwrijke plekken aanwezig. Er zijn twee zandstrandjes, hier is voor de kinderen een zwemgedeelte met een drijflijn afgezet, met een maximale waterdiepte van 0,50 meter. Verder is het water ongeveer 2,00 meter diep. Het water heeft een doorzicht van ongeveer 1,00 meter. In het water bevinden zich veel onderwaterplanten.


Het zwemseizoen is momenteel gesloten, vanaf 1 mei wordt de zwemwaterkwaliteit weer gecontroleerd.

Honden zijn niet toegestaan.

Terug