Berendonck

Terug  Gastenboek Naaktstrand Berendonck
Dit gastenboek is alleen bedoeld voor onderwerpen die betrekking hebben op dit strand.
Het gastenboek is niet bedoeld voor het maken van afspraken; deze worden verwijderd! Seksrecreanten zijn niet welkom op de naaktstranden en ook niet in het gastenboek!

Zijn er problemen op het strandje stel dan ook de NFN (Nederlandse Federatie van Naturistenverenigingen) op de hoogte via het speciale e-mailadres strand@nfn.nl.
Zij blijven dan goed op de hoogte wat er speelt en kunnen eventueel contact opnemen met de beheerder van het terrein. Kijk hier voor meer info.

Schrijf bijvoorkeur eerst het bericht in een tekstverwerker, en plak het dan in de tekstbox.
(Opmaak van de tekst wordt niet ondersteund). Maximaal kan 1 bericht per uur worden geplaatst.

Naam:


(Email niet zichtbaar in gastenboek)


Bericht:


Anti Spam code, typ in dit veld tien 


Ton de Bruin   06-12-2018 02:23  Twitter Google+ Facebook Email

Grote veranderingen worden gerealiseerd.
Een overzicht daarvan vind je hier: https://www.facebook.com/groups/2154886891464409/
Roger   24-11-2018 14:31  Twitter Google+ Facebook Email

Afgelopen vrijdag toch nog twee uurtjes bloot van de zon kunnen genieten hier op het naturistendeel kon er lekker uit de wind liggen tegen een berg houtsnippers met uitkijk over het meer, weer een heerlijk dicht bij de natuurgevoel er was wel flink gesnoeid alle lage struiken zijn weg maar ook veel bomen het is nu veel opener dus lekker ook meer zon.


Ton   06-08-2018 22:29  Twitter Google+ Facebook Email

Nog eens stap voor stap:
1) Je komt door het tunneltje onder de A73 aan fietsen/lopen en volgt dit betonnen pad tot je bij een asfaltweg komt.
2) Hier sla je linksaf en volg je de asfaltweg totdat je bij een keerlus/rotonde komt: Rechtsaf ligt een betonpad dat naar de grote brug leidt. Rechtdoor is een brede nog niet geasfalteerde weg dat naar het bouwterrein voert. Hélemaal links zie je een onverhard pad dat even verderop uitkomt op het betonnen pad dat langs de A73 naar het zuiden voert en uitkomt bij de driesprong met het bord 'Naturistenstrand'.
3) Volg dat pad !

Het betonnen pad langs de A73 is onderdeel van een knooppunt-route en zal de bereikbaarheid van het naturistenstrand blijvend garanderen..


Strandbezoeker 1e keer   04-08-2018 21:31  Twitter Google+ Facebook Email

Bedankt voor alle informatie. Dus ik moet vanaf Tunnel Staddijk die vanuit Nijmegen (Meijhorst) onder de A73 gaat, meteen een pad links in en die grotendeels volgen tot een bordje ''naaktstrand''?

Hoe zit het met de sauna die gebouwd wordt, blijft het naaktstrand nog bereikbaar?


Ton   24-07-2018 01:55  Twitter Google+ Facebook Email

@Strandbezoeker 1e keer: De route komende vanaf de Staddijk vanonder de tunnel onder de A73 volgende. De oplossing is zoveel mogelijk links aanhouden en naar de A73 toe blijven lopen. Dan kom je vanzelf op het betonpad. Nooit naar rechts aansturen..


Wim   23-07-2018 20:46  Twitter Google+ Facebook Email

Het is op dit moment inderdaad nogal lastig voor mensen die het gebied niet goed kennen om het naaktstrandje te vinden. Er zijn i.v.m. de bouw van de sauna paden opgebroken, en die situatie wijzigt voortdurend. Komend vanaf het tunneltje geldt: zoek een pad linksaf tussen de snelweg en het saunaterrein, volg dit tot je op een driesprong komt en ga dan rechts. Er staat daar een bord dat je naar het naturistenterrein wijst. Nog een tip: mocht je het na té lang zoeken gevonden hebben, vraag dan aan één van de vaste bezoekers, die zich meestal niet ver van het instapleuninkje ophouden, om je een betere route terug uit te leggen.
Succes en tot ziens.


Strandbezoeker 1e keer   23-07-2018 19:09  Twitter Google+ Facebook Email

Betreft opmerking route (op deze site blauwe route) vanaf Tunnel Meijhorst:

Ik had vandaag het strand willen bezoeken, maar ik kwam op een bouwplaats uit waar een sauna wordt gebouwd.

Als ik het fietspad volg kom ik uit bij een golfbaan.

Bij de snelweg was wel een bospaadje, maar die komt ook op de zelfde plek uit. Ben ik ergens verkeerd gelopen?
Kan iemand controleren of de route nog klopt?

(Route Aldenhof)
Ik ben omgelopen via Aldenhof, het viaduct over en langs de boerderijen terug langs de fiets en onverharde paden gegaan, die langs de A73 liggen. Vervolgens ben ik alsnog bij het naaktstrand uitgekomen, maar dit is erg ver omlopen.

Op de terugweg ben ik op fietspad en autoweg ''Panhuisweg'' gegaan en kwam ik binnen 30 minuten uit bij de rotonde bij de Beerendonck op de Graafseweg.

(Betreft rotonde Graafseweg met afslagen naar Beerendonck en Wijchen.)

Ik zie uit recente berichten dat meer mensen moeite hebben met de route en ik kwam vandaag bij de golfbaan iemand anders tegen die ook ''verdwaald'' was.


Ton   22-07-2018 17:46  Twitter Google+ Facebook Email

@Hans Met het heel warme weer komen de mensen wat later en vertrekken ook wat later. Sommigen komen dan terug met avondeten (salade en dergelijke).


@ton   22-07-2018 11:29  Twitter Google+ Facebook Email

Ton,

Hartelijk bedankt voor de info.
We gaan het komende week een keer meemaken.
We hebben trouwens ook het idee om een keer wat later op de middag te komen en dan tot een uurtje of 7 te blijven.
Is het dan nog gezellig druk daar?


Ton   22-07-2018 09:37  Twitter Google+ Facebook Email

Is nog geen 5 minuten lopen van onze landtong naar de volgende. Tot aan de golfbaan - waar de 3e landtong is - hooguit 10 - 15 minuten..


@ Ton en Gert Jan   22-07-2018 08:55  Twitter Google+ Facebook Email

Mannen
Bedankt voor deze info maar ik ben toch nog steeds benieuwd naar de tijd die ik nodig heb om van het officiële nudistenstrandje naar bv de eerste landtong te lopen.
Misschien wil mijn vrouw de eerste keer niet mee naar de landtong en ga ik zelf even kijken.
Maar als ik nu bv een half uur moet lopen dan is de nieuwsgierigheid zo over.


Ton   22-07-2018 01:33  Twitter Google+ Facebook Email

Gert-Jan heeft helemaal gelijk: de kortere route bestaat en de overlast op de andere landtongen kán reuze meevallen.
Alweer er wordt gemeld dat extreem exhibitionisme met bij voorbeeld anaal geslachtsverkeer voorkomt.
Dat hoeft natuurlijk geen belemmering te zijn om 'at your own risk' daar neer te strijken; op mijn eigen zwemtochten houd ik daar ook even een pause..


Gert-Jan   21-07-2018 20:13  Twitter Google+ Facebook Email

Zolang het niet gaat regenen is er een iets kortere route. Direct na de tunnel bevindt zich een bospad aan de linkerkant dat ook uitkomt op het betonpad langs de A73.

@Hans, de seksuele overlast op de drie westelijke landtongen valt naar mijn mening wel mee. De cruisende mannen waren de keren dat ik in dat gedeelte heb gelegen niet opdringerig en lopen/fietsen gewoon door/gaan je niet uitgebreid staan bekijken in de hoop dat je interesse toont. Daarnaast zijn er veel kleine hoekjes waar je met 2 personen kunt liggen, hierdoor ben je zodra je daar eenmaal ligt niet ongevraagd getuige van de activiteiten van een ander. Dus als je daar komt om gewoon naakt te zijn kan dat prima. Maar dus wel even kleren aan bij de wandeling of je spullen waterdicht verpakken en naar de overkant zwemmen.


Ton de Bruin   20-07-2018 22:53  Twitter Google+ Facebook Email

Op dit moment is een deel van de route om het strand te bereiken onderbroken. Komende van het tunneltje onder de A73 kon je - net over de hobbel - een pad naar links volgen, het laatste asfaltpad op de oostoever. Dat pad is weggehaald en daar lijken nu voorbereidende werkzaamheden naar nieuwe infrastructuur plaats te vinden. Mogelijk leidingen, buizen of misschien een vervangend pad, nog onduidelijk dus.
In ieder geval moet je tegenwoordig (tijdelijk?) door lopen of fietsen tot je na zo'n 50 meter bij een asfaltweg komt; hier sla je linksaf en bereik je na zo'n 100 meter een keerlus/rotonde. Hier neem je het onverharde pad naar links dat na zo'n 50 meter overgaat in het betonpad parallel aan de A73. Dat vervolg je zoals eerder beschreven tot aan de driesprong met de aanduiding 'Naturistenstrand'.


Hans   17-07-2018 20:45  Twitter Google+ Facebook Email

@Wim
Ja wij willen een keer het andere gedeelte van de berendonck bezoeken waar ook naakt gerecreetd wordt.
Dat daar eventueel seksuele overlast zou zijn deert ons niet,daar komen we niet voor e


Wim   17-07-2018 09:53  Twitter Google+ Facebook Email

Hallo Hans. Wellicht heb ik je eerder verkeerd begrepen, en wil je het drukke textielgedeelte van de Berendonck eens gaan bekijken. Dan loop je inderdaad over het verharde pad, om het saunaterrein heen naar het bruggetje. Loop je de andere kant om, dan ga je via het meer natuurlijke gebied, om de golfbaan heen en dan kom je er uiteindelijk ook, maar dat is verder. Tot nu toe dacht ik dat je het meer natuurlijke deel van de Berendonck wilde verkennen. Daar wordt ook naakt gerecreëerd, maar daar is wel meer seksuele overlast. Kijk anders even op de routepagina van deze site of op googlemaps.
Veel plezier.


Hans   16-07-2018 20:32  Twitter Google+ Facebook Email

Bedankt voor de info maar stel dat we er toch een keer gekleed heen willen lopen wat is dan de kortste weg.
Via de officiële nudistenweide of,zoals ik zie op de plattegrond,over de brug bij het
meer.Ton de Bruin   14-07-2018 11:04  Twitter Google+ Facebook Email

Hans,
Naar de andere landtongen gaan is 'at your own risk'; daar is nogal wat cruiseverkeer, waar onze sociale controle geen vat op heeft. Daarnaast moet je, zoals Wim uitlegde, gekleed over het fietspad om er te komen..


Wim   08-07-2018 21:30  Twitter Google+ Facebook Email

Hans, de situatie is als volgt: op alledrie de landtongen wordt al decennia lang naaktrecreatie gedoogd, maar alleen de landtong met veldje het dichtst bij de snelweg krijgt een officiële status. Als je van landtong naar landtong loopt moet je over een tamelijk druk fietspad, veel fietsers zullen het niet op prijs stellen als ze daar naakte mensen tegenkomen. Een echte begrenzing is er (nog) niet, maar ik zou een eindje bij de duiker over het slootje wegblijven. Veel plezier !


Hans   08-07-2018 15:02  Twitter Google+ Facebook Email

Tot hoever loopt het naaktgebied door gezien vanaf de ligweide.
Afgelopen vrijdag daar geweest en het was gezellig.
We willen graag een keer wat verder het gebied ingaan maar is dan ook nog een gebied waar je bloot kunt lopen of is dat ongepast?


Wim   04-07-2018 09:37  Twitter Google+ Facebook Email

@Hans,
De bouwput is schuin tegenover ons veldje, we hebben er betrekkelijk weinig last van. Het veldje zelf ligt er beter bij dan ooit: er wordt weer gemaaid, bij het water is een instapleuninkje. Het is drukker en (nog) gezelliger dan andere jaren. Bovendien ligt er een verhard fietspad naar ons veldje, en staat er al een bord dat de richting naar het binnenkort officiële naturistenstrand wijst. Kortom: er is geen enkele reden om niet te komen.


Hans   03-07-2018 21:34  Twitter Google+ Facebook Email

Momenteel wordt er gebouwd op dit terrein.
Is het naaktstrand dan nog wel toegankelijk of is het een grote bouwput.


Ton de Bruin   27-06-2018 21:28  Twitter Google+ Facebook Email

Voor wie het nog niet weten te vinden:
Ik wijs de mensen op de goede routebeschrijving met foto's die Tjipke Tasma hier heeft gepubliceerd. Bij de T-splitsing, beschreven op de 8e foto, staat tegenwoordig het portaal met daarin het bord 'Naturistenstrand' dat ik gefotografeerd heb. Zie voor deze foto de link naar 'Vriendengroep de Blote Beer' op de beginpagina van Naaktstrandje Berendonck.

Vriendelijke groet,
Ton


Wim   28-05-2018 08:42  Twitter Google+ Facebook Email

@Mark Dit is een mensenontmoetingsplaats, en die mensen doen allemaal leuke dingen met elkaar. En al die leuke dingen hebben niets met seks te maken.


Ton de Bruin   27-05-2018 23:03  Twitter Google+ Facebook Email

@Mark: Seksrecreanten zijn niet welkom op de naaktstranden en ook niet in het gastenboek!


Mark   27-05-2018 20:24  Twitter Google+ Facebook Email

Is dit ook een homo ontmoetingsplek?


Wim   23-05-2018 12:26  Twitter Google+ Facebook Email

Ik lees net dat de webmaster bezoekers van de Galderse Meren waarschuwt voor geluidsoverlast door een festival. Deze waarschuwing is helaas ook van toepassing op de Berendonck: as. zaterdag 26 mei vindt daar het jaarlijkse Emporium plaats. Een mens moet wel hele sterke zenuwen hebben om daar dan prettig te liggen, maar het naturistenveldje is niet afgesloten en wel te bereiken. Op alle overige dagen is het overigens goed toeven hier, de bouw van de sauna zorgt vooralsnog niet voor veel overlast.


Roger   21-04-2018 20:48  Twitter Google+ Facebook Email

Hoi hoi vrijdag hier heerlijk gelegen in de zon, bouw van de sauna is in volle gang maar daar heb je verder helemaal geen last van waar ik lag. Het is hier goed toeven. Groet,Roger


Kenneth   04-04-2018 20:18  Twitter Google+ Facebook Email

Binnen een jaar kan de Berendonck een stukje omhoog in het Gelderse overzicht als het allemaal officiëel wordt.
In de Gelderlander van vandaag een artikeltje hierover.
Quote:

Snel 'legaal' naakt op De Berendonck

WIJCHEN - Het naturistenstrand van recreatieplas De Berendonck bij Alverna, het enige in Maas en Waal, krijgt waarschijnlijk over een jaar een officiële status. Dat gaat meer bezoekers opleveren, verwacht de belangenorganisatie voor naaktrecreanten NFN.
Gebiedseigenaar Leisurelands wil het strand door de gemeente Wijchen als naturistenstrand laten aanwijzen, nadat er een toiletgebouw en een douche zijn gebouwd. Het is de bedoeling dat dat gebeurt rond de oplevering van Thermen Berendonck, het saunacomplex waarvan de bouw onlangs begon.
Sanitair

Lange tijd was het onzeker wat de komst van de grote wellnessvoorziening voor het strandje, dat er vlakbij ligt, zou betekenen. Een aantal naturisten sprak zich eerder dan ook uit tegen de komst van de sauna. Volgens Bernd Huijser van de NFN lijkt het project nu juist positief uit te pakken voor naaktrecreanten. De plek krijgt sanitaire faciliteiten, wordt opener, en is door nieuw aangelegde paden ook beter bereikbaar, wat meer sociale controle oplevert tegen ongewenste gasten. ,,Een deel van de strandbezoekers zal überhaupt wel blij zijn met het nieuwe complex’’, aldus Huijser. ,,Veel naturisten gaan ook graag naar de sauna.’’
Duidelijkheid

Hoewel de landtong aan de zuidzijde in De Berendonck al decennialang als naturistenstrand wordt gedoogd, betekent een formele status welk degelijk wat, zegt Huijser. ,,Mensen hebben behoefte aan duidelijkheid. Het is bewezen dat de bezoekersaantallen toenemen nadat een strand is erkend. Momenteel zullen er zo'n 50 vaste bezoekers zijn. Niet dat je er nu niet naakt mag recreëren, trouwens. Volgens de wet mag je bloot zijn op plekken die daarvoor 'geschikt' zijn, en dat is De Berendonck zeker. Het ligt goed, wordt al lange tijd door recreanten bezocht, en er wordt niet over geklaagd.’’

De Berendonck is het enige strandje in Maas en Waal dat aan de voorwaarden voldoet en daarom wordt genoemd in een overzicht van naaktstranden dat de NFN heeft gemaakt. In de wijdere omgeving liggen verder nog het Waalstrandje bij Slijk-Ewijk, de Bisonbaai bij Ooij en het Wylerbergmeer bij Beek.

'Legalisering' van het naaktstrandje is al jarenlang een wens van Leisurelands, dat uitgebreid met de NFN heeft overlegd. Omdat ook de gemeente Wijchen het strandje altijd wilde behouden, gaat directeur Erik Droogh er vanuit dat die volgend jaar akkoord gaat. Het bordje 'Naturistenstrand' werd afgelopen zomer al geplaatst.   26-01-2018 02:26  Twitter Google+ Facebook Email

Hallo beste volgers,

We hebben een vruchtbaar gesprek gehad met Leisurelands en NFN. We hebben na 30 jaar gedoogstatus een erkende naturistische locatie binnen handbereik. Een stevig doekje voor het bloeden toch..

Gaat nog wel wat tijd kosten, want meeste bouwondernemers hebben genoeg te doen..


Ton de Bruin   23-10-2017 01:31  Twitter Google+ Facebook Email

Niet vreselijk veel te melden aan het einde van het seizoen: De 'Boomsloop'-kladder is nog steeds actief. Ik bewonder bijna het geduld dat Leisurelands ermee heeft om telkens weer de borden schoon te maken.
Bíjna, want het is immers de oogst van een verkeerd beleid..

Binnenkort hebben drie leden van ons gezelschap een gesprek (wqaaronder ik) met Bernd Huijzer van de NFN om een actieplan op te stellen om de erkende locatie in te richten.
Wij houden jullie op de hoogte!


Kenneth   30-08-2017 13:32  Twitter Google+ Facebook Email

Mooi verwoord en geschreven Ton!
Triest van die bekladdingen. Bijna altijd weer een paar enkelingen die het menen te moeten verpesten voor de meerderheid. Nu die (MEGA)sauna daar komt zouden de toekomstige bezoekers die ervaren hoe prettig het is om naakt te vertoeven in de saunatuin ook eens moeten weten/beseffen dat je ook zonder saunabezoek heerlijk bloot kunt recreëren aan de Berendonck.
Sowieso vind je in de gemiddelde saunatuin voldoende potentiëel om het naturisme en de naaktstranden in Nederland vitaal te houden. Wellicht iets voor de NFN?


Ton de Bruin   30-08-2017 02:06  Twitter Google+ Facebook Email

Beste mensen,

Laten we duidelijk wezen: We hebben de (MEGA)-sauna nooit gewenst en zijn daar nog steeds tegen, maar we hebben - binnen legale mogelijkheden - oppositie gevoerd en hebben de strijd verloren.
Zoals Alex de Meijer al stelde: tijd om de wonden te likken en te aanvaarden wat onvermijdelijk is.
Wij nemen dan ook afstand van het bekladden van portalen naar de Berendonck met hakenkruisen en teksten als 'Bossloop'; de eerste uiting slaat historisch gezien nergens op en de tweede uiting - hoe waar ook - brengt het bos niet terug en compromitteert onze onderhandelingspositie ten opzichte van LL en NFN.
Laat een erkend naturisme strand daarom een doek(je) voor het bloeden zijn en aanzet zijn voor een rouwverwerking!


Kenneth   29-08-2017 19:07  Twitter Google+ Facebook Email

Dan wordt het tijd dat ik hier ook weer eens mijn gezicht laat zien. Nog even genieten voordat er echt flink gebouwd gaat worden aan die vermaledijde Thermen Berendonck. Ik ben benieuwd, ze denken omgerekend het hele jaar door dag in dag uit zo'n 300 bezoekers te kunnen trekken. Tussen Breda en Oosterhout moet er ook een zeker zo groot en net zo luxe wellnesscomplex komen en daar rekenen de initiatiefnemers, met zeker minstens 20 jaar meer ervaring in de sauna/wellnesswereld dan Bussloo, op een veel realistischer 200 bezoekers per dag. En waarbij dan ook nog moet worden opgemerkt dat de lokale markt daar veel gunstiger is, mede ook omdat België/Vlaanderen dichtbij is en de groei van de wellness/saunabranche daar momenteel stokt.


Wim   28-08-2017 20:26  Twitter Google+ Facebook Email

Vandaag een historische dag voor de naaktrecreatie aan de Berendonck: na ruim 30 jaar gedogen is er een bord geplaatst : "naturistenstrand". De nieuwe inrichting volgt later, maar dit is alvast de erkenning. Om het te vieren heeft Ton op ijsjes getrakteerd ! Ik zou zeggen : naturistisch Nederland kom hier snel eens een kijkje nemen, nu het gebied er nog zo mooi bij ligt...


Wim   21-07-2017 21:54  Twitter Google+ Facebook Email

Overigens is het routekaartje op deze site door de laatste ontwikkelingen ietwat verouderd. Het groene gebied is gelukkig niet meer de locatie van het toekomstig officieel naaktstrand. Dat komt in een deel van het rode (huidige gedoog-)gebied. Ook de looproute vanaf de parkeerplaats is gewijzigd. Als je vanaf de parkeerplaats aan de Staddijk komt, ga dan direct na het tunneltje links. Volg dit pad langs de snelweg tot je op een soort driesprong komt, ga daar rechts en je komt vanzelf in dit paradijsje.


Ton de Bruin   11-07-2017 01:57  Twitter Google+ Facebook Email

Realisering van een naturistenterrein..
Dit was toentertijd ook de opdracht van de gemeente Wijchen aan Leisurelands: realiseer een naturistenterrein. Het was dus een voorwaarde voor de goedkeuring van het bestemmingsplan Thermen Berendonck.
Ik denk dat de gretigheid om de 'kip met de gouden eieren' binnen te halen de gemeenteraad Wijchen vrijgevig heeft gestemd op dit thema..


Kenneth   10-07-2017 19:15  Twitter Google+ Facebook Email

Tenminste nog één klein pleistertje op de grote wond. Erkenning van de naturisten, daar waar, getuige de reacties hier bij de betreffende gastenboekpagina's en artikelen+reacties in regionale kranten als De Gelderlander, Leisurelands elders de naturisten liever kwijt dan rijk is.
Wat Thermen Berendonck betreft heb ik het idee dat door het (ogenschijnlijke) succes van Thermen Bussloo en de nieuwe loot Soesterberg de familie Dolman zich (een beetje) vervreemd heeft van enig realiteitszin en enig grootheidswaanzin niet valt te ontzeggen. Volgens uitspraken in een artikel/interview in De Gelderlander/Stentor enige tijd geleden rekenen ze kwa bezoekersaantallen omgerekend op minstens zo'n 300 bezoekers per dag het hele jaar door. Diverse medewerkers/exploitanten van andere wellness/sauna complexen (die ik gesproken heb) zeggen dat dit wel heel ambitieus is, zoniet onmogelijk, gezien de huidige markt, lokale/regionale aanbod en een begin 2018 te heropenen luxe wellnesscomplex te Oss. Ik hoop voor ze dat ik/zij ongelijk krijgen, want het zou helemaal zonde zijn als er zoveel natuur/groen moet wijken voor een slecht renderend wellnesscomplex. En het is maar de vraag of Aspro dan geïnterresseerd is om als reddende engel te fungeren.


Ton de Bruin   06-07-2017 23:04  Twitter Google+ Facebook Email

De ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op het moment: Leisurelands heeft al maanden geleden een voorschot genomen op een voor hun gunstige beschikking en heeft alvast prematuur alle houtkap verricht en is begonnen met het verleggen van paden.
Woensdag 5 juli bereikte ons het bericht dat de Raad van State het bezwaar van IVN en GNMF alsmede van de lokale saunabedrijven ongegrond achtte, dus achteraf kreeg Leisurelands de goedkeuring van hun omstreden handelingen.
Ook is nu duidelijk dat onze huidige locatie ingericht gaat worden als naturistenterrein; een betonpad als toevoerweg is reeds gerealiseerd. Tegen de inherente erkenning van ons terrein ben ik uiteraard niet tegen; van de teloorgang van de omgeving baal ik verschrikkelijk en vele wandelaars en natuurgenieters met mij !
:-(


Kenneth   29-05-2017 11:44  Twitter Google+ Facebook Email

Dat Ernic is overleden is mij blijkbaar ontgaan door alle drukte en bezigheden. Anders kijk ik zo af en toe nog wel eens in de WNBR groep. Hij was zeker een buitengewoon aardig en betrokken iemand die ook nog eens eens in de zoveel tijd zijn gezicht liet zien aan de Bisonbaai. De WNBR zal nu ook niet meer zijn zoals het was. Hij gold toch jarenlang, vooral in de beginjaren, als dè Nederlandse WNBR man.


Wim   10-05-2017 20:56  Twitter Google+ Facebook Email

Vanmiddag bereikte ons het verdrietige nieuws dat Ernic Kamerich is overleden. Ernic was een zeer betrokken en zeer gewaardeerde bezoeker van het naturistenveldje bij de Berendonck. Daarnaast was hij jarenlang actief in de organisatie van de World Naked Bike Ride. Boven alles was hij een buitengewoon aardig en kleurrijk mens. Ik weet zeker dat ik namens velen spreek als ik zeg dat hij gemist zal worden.
Wim van Vonderen.


Tonde Bruin   18-04-2017 01:27  Twitter Google+ Facebook Email

Aan alle (toekomstige) bezoekers:

Op dinsdag 9 mei aanstaande om 10 uur 's ochtends dient voor de Raad van State een zitting om vast te stellen of de toets 'Ladder van duurzame Verstedelijking' correct in acht genomen is.
Leisurelands en Thermen Bussloo hebben een rapport laten opstellen door van Spronsen & Partners dat naar de inzichten van Gelderse Natuur & Milieu Federatie (GNMF) en IVN (Rijk van Nijmegen) zeer aanvechtbaar is. Deze clubs hebben een tegenrapport laten opstellen door een ander adviesbureau.
De Raad van State zal moeten beoordelen of GNMF en IVN terecht verzet aantekenen tegen het bestemmingsplan Thermen Berendonck.
Zoals Wim al schreef heeft de bomenkap reeds plaatsgevonden en zijn toevoerwegen reeds in verre staat van aanleg. Dat laatste schijnt te mogen, want dat valt onder het 'Bestemmingsplan Buitengebieden' waar de gemeente Wijchen vrij over mag beschikken. Echter het eerste, de boskap, zou wel eens kunnen resulteren in een herbeplantingsplicht in geval het Bestemmingsplan Thermen Berendonck wordt vernietigd..
Om een prachtig natuurgebied te redden en óók onze eigen lokatie (want ook die staat op de tocht!), de oproep om 9 mei naar de RvS te gaan ! Eventueel regel ik een groepsretour van NS.

Groet,
Ton de Bruin


Wim   30-03-2017 21:18  Twitter Google+ Facebook Email

Het ziet er wel wat triest uit, nu schuin tegenover het veldje de bomen gekapt zijn. Toch zijn we ook aan de Berendonck het nieuwe seizoen met veel genoegen begonnen. Er zijn genoeg plekjes om 'n beetje uit het zicht van de wandelaars te liggen, dus ook in 2017 zijn alle naturisten die eens in het schoonste water van Nederland willen zwemmen weer van harte welkom !
Wim.


Ton de Bruin   23-07-2016 01:32  Twitter Google+ Facebook Email

Er wordt sinds vorig jaar wel degelijk gemaaid op ons strandje: Dit jaar al 3 keer sinds de aanschaf van een bosmaaier vorig jaar. (Was overigens wel nodig, gezien de regenval van de afgelopen maanden)
Op dit moment wachten we nog op een definitieve beslissing of we beroep aan gaan tekenen tegen de beslissing van de Gemeenteraad Wijchen om die verwenste Sauna toe te laten ..


Ray   06-06-2016 22:42  Twitter Google+ Facebook Email

Hallo ja ik ben al een paar keer geweest dit jaar
Is voor mij lekker dicht bij
Ben dit weekend maar ergens anders heen gegaan laatste keer was de toegangs weg nog in bouw staat en bepaalde veldjes moeilijk te berijken jammer. Hoop dat het snel klaar is


sven   06-06-2016 15:14  Twitter Google+ Facebook Email

Goedemiddag.
Zijn er dit jaar als mensen hier geweest?
Ik ben erg benieuwd hoe het er nu bij leg.

Als het mooi weer blijft ga ik van de week even kijken daar


Wim   03-09-2015 19:11  Twitter Google+ Facebook Email

Je hebt helemaal gelijk Ton: het is goed dat we naturistisch Nederland eens laten weten dat wij hier een fantastisch plekje hebben. Ok, er zijn geen voorzieningen (toilet ed.) en voor kleine kinderen die niet goed kunnen zwemmen is het misschien onveilig zonder drijflijn, maar we hebben zeldzaam helder en schoon water. De sfeer is uitstekend, een vaste kern bezoekers houdt het veldje schoon en treedt zo nodig op tegen sexuele en andere overlast. Dit is naturisme zoals het moet zijn !


Ernic Kamerich   02-09-2015 16:46  Twitter Google+ Facebook Email

Erg mooie locatie, midden in het groen en tussen de bomen. Het water is altijd helder en van uitstekende kwaliteit, nooit problemen gehad met blauwalg of i.d. Je ziet de visjes zwemmen, soms komen ze nieuwsgierig je voet besnuffelen.
De sfeer is gezellig en vriendelijk.
Niet volkomen stil, maar sinds er fluisterasfalt ligt op het deel van de A73 dat er op enige afstand langs loopt, is het verkeersgeluid niet meer storend en zeer acceptabel.
De omgeving nodigt uit tot wandelen en fietsen, in de Berendonck zelf en eventueel doorgaand naar de Hatertse Vennen.


Ton de Bruin   29-08-2015 10:07  Twitter Google+ Facebook Email

Beste mensen, er zijn dagen met wel 50-70 op ons strandje. Zend eens een blijk van waardering, zodat wij in de toekomst aannemelijk kunnen maken dat ons strandje bestaansrecht heeft! :-)


Ton de Bruin   09-08-2015 15:59  Twitter Google+ Facebook Email

@erik: Zie mijn bericht van 30-07-2014 voor een route beschrijving en de route kaart van deze site. Parkeren aan de Staddijk is gratis.
Moet kunnen lukken.. :-)


erik   01-07-2015 13:26  Twitter Google+ Facebook Email

Ik ben dinsdag gaan zoeken Naarden plaats waar het naaktstrand is maar kreeg het niet gevonden ? Kan mij iemand zeggen hoe ik het gevonden krijg ? Ik kom met de auto. Gr erik.


Ton de Bruin   12-06-2015 00:59  Twitter Google+ Facebook Email

Beste mensen,

De 28e mei besloot de Raad van State dat zij onvoldoende informatie had om tot een oordeel te komen; daarom gaf zij RGV en GNMF 4 weken om aanvullende informatie te geven.
Daarna komt een tweede zitting..
Voor nu: wij hebben besloten een bosmaaier aan te schaffen om de onderhoud op ons veldje in eigen beheer aan te pakken; als je de aanschaf wil ondersteunen, wij dachten aan €10,- per persoon (zonder verplichting)..
Groetjes,
Ton de Bruin


Ton de Bruin   28-05-2015 00:48  Twitter Google+ Facebook Email

Tijdens het Emporium is het strandje wel gewoon bereikbaar, hoor. Maar ik zelf ben allergisch voor het type 'muziek' (en met mij veel anderen).


Ton de Bruin   23-05-2015 17:08  Twitter Google+ Facebook Email

Beste mensen,

Wij hebben reden voor een feestje!
De Raad van State heeft het bestemmingsplan 'Thermen Berendonck' naar de prullenbak verwezen.. Zie hier de volledige tekst van de Uitspraak:

https://www.raadvanstate.nl/uitspraken/zoeken-in-uitspraken/tekst-uitspraak.html?id=83828&summary_only=&q=

Een reusachtige overwinning, maar daarmee zijn we er nog niet helemaal.
De ontheffing van de flora en faunawet moet nog van de baan en dat hoger beroep dient donderdag 28 mei, 10.45 uur, Raad van State, Kneuterdijk 22 te Den Haag.
Wij doen een beroep op een ieder die de Berendonck wil behouden om naar die zitting te komen.

Ter informatie: De RVO heeft op 12 september 2013 de ontheffing voor de flora en faunawet verstrekt en recentelijk op 24 april 2015 heeft deze ambtelijke instantie het besluit bekrachtigd met ongegrond verklaring van de bezwaren van GNMF, een betere toelichting en een nieuw 'Mitigatieplan Das'. De bedoeling zal dan zijn om dat donderdag 28 mei aanstaande mee te nemen naar de zitting in hoger beroep.
Aangezien de ontheffing van de flora en faunawet de RGV de mogelijkheid biedt in de toekomst naar willekeur de 'Ontwikkelingsvisie Berendonck' te realiseren (en wij weten inmiddels waartoe dat kan leiden), moet ook dit van tafel..
Het wachten is immers op een nieuw bestemmingsplan waarin de plannenmakers van RGV, gemeente Wijchen en Thermen Bussloo (als die club er hierna nog zin in heeft..) niet dezelfde knullige - voornamelijk procedurele - fouten zullen maken..

PS: RGV noemt zich tegenwoordig 'Leisurelands'.


Ton de Bruin   07-11-2014 22:30  Twitter Google+ Facebook Email

Rectificatie naar aanleiding van net binnengekomen mail van de GNMF (rechtszaak dient om 12:00u ipv 15:00u):

Beste mensen,Op de valreep heeft de Rechtbank Gelderland de behandeling van ons beroep verwezen naar de Meervoudige Kamer. Dat betekent dat niet één maar drie rechters zich zullen buigen over de ontheffing Flora- en Faunawet voor de dassen aan de oostzijde van de Berendonck. Het zijn mr. G.W.B. Heijmans, mr. J.J. Penning en mr. L.M. Vogel. Omdat deze drie rechters morgen niet om drie uur ’s middags maar wel om twaalf uur kunnen, is de zitting in tijd verplaatst. Het wordt dus:Ø Dinsdag 14 oktober, 12.00 uur

Ø Rechtbank Gelderland, Walburgstraat 2-4, Arnhem.Excuses voor de late melding, maar we zagen de brief pas vanochtend. Een goed gevulde tribune blijft belangrijk! Voor wie wil komen: het is verstandig om wat eerder naar binnen te gaan. Wij wachten u om 11.40 bij de ingang van de rechtbank, mocht u later komen: het betreft zaaknummer ARN 14 / 2924 WET 242.Met vriendelijke groet,Alex de Meijer

Gelderse Natuur en Milieufederatie


Ton de Bruin   13-10-2014 11:27  Twitter Google+ Facebook Email

Rectificatie naar aanleiding van net binnengekomen mail van de GNMF (rechtszaak dient om 12:00u ipv 15:00u):

Beste mensen,Op de valreep heeft de Rechtbank Gelderland de behandeling van ons beroep verwezen naar de Meervoudige Kamer. Dat betekent dat niet één maar drie rechters zich zullen buigen over de ontheffing Flora- en Faunawet voor de dassen aan de oostzijde van de Berendonck. Het zijn mr. G.W.B. Heijmans, mr. J.J. Penning en mr. L.M. Vogel. Omdat deze drie rechters morgen niet om drie uur ’s middags maar wel om twaalf uur kunnen, is de zitting in tijd verplaatst. Het wordt dus:Ø Dinsdag 14 oktober, 12.00 uur

Ø Rechtbank Gelderland, Walburgstraat 2-4, Arnhem.Excuses voor de late melding, maar we zagen de brief pas vanochtend. Een goed gevulde tribune blijft belangrijk! Voor wie wil komen: het is verstandig om wat eerder naar binnen te gaan. Wij wachten u om 11.40 bij de ingang van de rechtbank, mocht u later komen: het betreft zaaknummer ARN 14 / 2924 WET 242.Met vriendelijke groet,Alex de Meijer

Gelderse Natuur en Milieufederatie


Ton de Bruin   03-10-2014 00:12  Twitter Google+ Facebook Email

Hallo iedereen die de Berendonck een warm hart toedragen,

Dinsdag 14 oktober wordt voor de Rechtbank Gelderland dinsdagmiddag 14 oktober om 15.00 uurop de Walburgstraat 2-4, te Arnhem het beroep dat de GNMF met steun van Das& Boom heeft ingediend tegen de ontheffing Flora- en Faunawet behandeld.
Wanneer het grote thermencomplex wordt aangelegd, inclusief parkeerterrein en toegangsweg, wordt volgens ons het voortbestaan van de dassenpopulatie bedreigd. De voorgestelde maatregelen ten behoeve van de beschermde das zullen niet werken.
De zitting duurt ongeveer 45 minuten. Verzamelen voor de ingang, uiterlijk om 14.40 naar binnen gaan, want mensen moeten altijd door een ‘sluis’. Daarna binnen bij de zaal wachten. Spandoeken zijn niet gewenst, maar misschien dat mensen badges, buttons of niet te schreeuwerige hoedjes kunnen verzinnen?

Op maandagmiddag 8 december om 13:30u op de Kneuterdijk 22, te Den Haag dient vervolgens de beroepsprocedure voor de Raad van State; ook daar zijn belangstellenden meer dan welkom.


Tjipke Tasma (Webmaster)   31-07-2014 22:23  Twitter Google+ Facebook Email

@Ton de Bruin Bedankt voor jouw info. Ik heb de route op Google Earth bekeken. Het is inderdaad iets korter en wat natuurlijk ook belangrijk is, het is gratis. Ik hoop binnenkort het strandje weer eens te bezoeken en zal de route dan nog lopen.

Als er meer info is over de nieuwe locatie, dan houd ik mij aanbevolen.


Ton de Bruin   30-07-2014 23:48  Twitter Google+ Facebook Email

Aanvulling actuele status:
1e Er komt vrijwel zeker géén nieuwe naturistenlocatie aan de Oostoever (op het kaartje aangegeven in groen). De beoogde erkende locatie zal aan de zuidoever komen, waar nu al gedoogd wordt op de grote ligweide dichtbij bij de A73.
2e Al sinds jaar en dag is het onzin om te parkeren op de parkeerplaats van RGV, waar betaald moet worden en het veel verder lopen is. Zoom in op het kaartje ten oosten van de A73 en vind daar de straat genaamd Staddijk, als je goed kijkt komt deze uit op een tunneltje onder de A73 door. Aan de Staddijk tegenover de Tennisvereniging Smash 70 is een ruime gratis parkeerplaats, waar je de auto kunt stallen. Vandaar uit is het zo'n 15 minuten lopen naar het naaktstrandje.
3e Vanaf de parkeerplaats loop je via de tunnel onder de A73 door en houd op het geasfalteerde fietspad links aan richting Zuid. Je zult merken dat er twee paden parallel aan elkaar lopen. Negeer de afslag naar rechts die naar de grote brug over de BD leidt en houd van daar het rechterpad aan. Waar het pad dicht bij het water komt zul je een vlonder aantreffen die over een uitloper van de BD leidt. Ga over de vlonder heen en volg het pad dat rechts afbuigt; over zo'n 100 meter bereik je de eindbestemming (in het rode gebied, waar op het kaartje in blauwe letters NFN staat)!


frank   10-06-2014 02:46  Twitter Google+ Facebook Email

hallo beste mensen
helaas ik kan het naaktveldje niet vinden niet vinden
ik ben er vandaag geweest met fiets opgeven moment wel door bossen gefietst maar ik kwam steeds uit op golfclub velden waardoor ik niet verder kon opgeven moment kwam ik weer uit op een ander golfclub veld toen zag aan de overkant daarvan wel de naaktrecreanten maar helaas ik weet er echt niet hoe ik er met fiets kan komen(aangezien ik geen auto heb)misschien is er iemand die het graag een keer goed en duidelijk uit kan leggen of iemand die er zelf keer heen gaat en mij even wegwijs wil maken hoe ik er kan komen want ikzelf kom er echt niet uit helaas. bij voorbaat dank groetjes frankTon de Bruin   19-05-2012 20:54  Twitter Google+ Facebook Email

@Naturisten stel: woensdag 23 mei (as woensdag dus) wordt om 19:30 uur in Umberto te Alverna een informatieavond gehouden. Hierbij wordt het nieuwe voorstel bestemmingsplan gepresenteerd. In het voorstel wordt aan het RGV gevraagd de regie te voeren over de lokatie en de wenselijkheid van het nieuwe strand.
Gevreesd wordt dat - aangezien het RGV de aanleg zelf zal moeten financieren - het RGV de wenselijkheid zal willen ontkennen. Bij deze dan ook een oproep aan een ieder om je stem bij deze informatieavond te laten horen!


R & A   20-03-2012 15:06  Twitter Google+ Facebook Email

Hoi hoi.

Wie kan ons vertellen wanneer het groen gearceerde strandje het reguliere strandje wordt?
Groetjes Naturisten stel.   03-02-2012 11:27  Twitter Google+ Facebook Email

hoi
kunnen jullie het adres geven aan mij!
ik vind dit wel heel leuk.

groetjes, emmeke


Mark   11-09-2011 15:18  Twitter Google+ Facebook Email

beste lezers,

helaas is mijn vorige bericht niet geaccepteerd, omdat er waarschijnlijk het woorje afspreken in stond, maar dat was niet de strekking van het verhaal. ik wilde alleen met A een gesprek aangaan, maar is toch blijkbaar verkeerd begrepen.
in Cuijk heb je ook een mooi strandje voor naaktrecreatie op de Kraaijenbergse plassen. via naaktstrandje.nl kun je die zo vinden.
ga het maar eens proberen, mij is het goed bevallen. laat maar eens horen wat jij er van vindt, als je in de buurt bent natuurlijk.
veel genieten dan maar gewenst...

Mark


A   27-06-2011 11:56  Twitter Google+ Facebook Email

Afgelopen jaar ben ik voor het eerst sinds jaren weer eens naar de Berendonck gegaan. En inderdaad: veel 'loslopende' mannen en groepjes in struiken en later op de dag ook groepjes opgeschoten jongens die allerlei opmerkingen riepen naar iedereen die daar lag. Geen fijne plek meer. Erg jammer. Vroeger was het een paradijsje voor iedereen.


Mark   16-05-2011 16:56  Twitter Google+ Facebook Email

Beste naaktrekreanten en forumlezers,

afgelopen zondag wilde ik even in de zon gaan liggen op het gedoogde naaktstrand op een van de drie landtongen.
lekker rustig en genieten van het geluid van de vogeltjes... wat denk je, al na een paar minuten ben ik niet meer alleen, want er komen 2 mannen vlak bij mij zitten, met naar mijns inziens, sexuele bedoelingen.
dan heb ik het gelijk weer gehad. kijk, ik heb geen enkele moeite met naakte recreatie, maar ik ben geen homo man!!!
ik moet je zeggen dat ik me er niet op m'n gemak voelde, en ben toen maar in de kleren gestapt en weer gegaan.
als dit het terrein is van homo's op zoek naar een date, dan ben ik daar voor het laatst geweest.
het voelde voor mij als een, ja hoe moet ik dat nou zeggen, onprettige situatie, zeg maar bedreigend.
het zal best moeilijk zijn dit uit te bannen, maar ik vind het geen fijne situatie.
wat kunnen we er aan doen.....
zijn er nog meer plaatsen rond het water waar je ongestoord naakt kunt genieten.....
ik zou het daar graag een keer met jou/jullie over willen praten cq bekijken...

graag een reactie, en met een vriendelijke groet,

Mark..

Mathijsen   22-04-2010 00:35  Twitter Google+ Facebook Email

Volgens artikel 430a van het Wetboek van Strafrecht is het niet toegestaan dat een gemeente of recreatieschap een gebied aanwijst dat niet geschikt is voor naaktrecreatie!
Zij maken de denkfout dat wanneer zij en gebied aanwijzen dat zij geschikt vinden voor Naaktrecreatie de rest van het gebied automatisch ongeschikt is voor naaktrecreatie.
Hierover is jurisprudentie! LJN: AR1937
Door deze bekrompen opstelling va het recreatieschap zal zowel het oude Naaktstrand als het nieuwe, dat nota bene direct naast het kinderstrand wordt aangelegd, in de ogen van de naaktrecreant als een geschikte locatie voor Naaktrecreatie worden aangemerkt. Alleen de strafrechter kan en mag daar een besluit over nemen!Ikke   15-04-2009 15:11  Twitter Google+ Facebook Email

Alleen op het gewone strand zijn honden verboden, er is wel een deel strand voor honden. Op het naaktgedeelte mogen honden wel komen. 
Aan de informatie op deze site kunnen geen rechten worden ontleend